Industry 4.0, Smart Cities, Inovace | 17. 08. 2021

Hydroponické kontejnery startupu GreeenTech využívají IoT technologie Siemens

Greeentech

Nejmodernější hydroponické bylinkové a zeleninové farmy, které vyvíjí také pražský GreeenTech, produkují zeleninu během celého roku a za každého počasí. Řízení pěstebních kontejnerů stojí na flexibilním řídicím systému řady SIMATIC S7-1200, který doplňují zdroje PSU6200 a vizualizační panely řady Unified. Hydroponický pěstební kontejner GreeenBox si lze od 17. do 22. srpna prohlédnout v Manifestu Anděl.

Koncept GreeenTech využívá koncept vertikálních hydroponických systémů pěstování, kde jsou pěstební plochy uspořádané do svisle naskládaných vrstev. Rostliny nejsou umístěny v půdě, ale v živném roztoku, který cirkuluje u kořenového systému rostlin.

Jedná se o udržitelný způsob pěstování rostlin, díky nastavených pěstebním programům, které se stále díky automatizaci zdokonalují a zcela efektivnímu řízení lze ve srovnání s konvenčním zemědělstvím ušetřit až 95 % potřebné vody.

Pěstování řídí systémy Siemens

Mezi největší výzvy při budování hydroponických farem patří technologická náročnost systému a vysoké energetické nároky samotného pěstování. Stále vzrůstající investice do hydroponických vertikálních farem v zahraničí ale naznačují trend, podle kterého se v budoucnu stanou tyto farmy běžnou součástí všech velkých měst.

Český Siemens je hlavním technologickým partnerem startupu GreeenTech.  „Zaměřujeme se na společnou implementaci technologie a k ní přidružených aplikací. Řízení probíhá přes flexibilní řídicí systém řady SIMATIC S7-1200, který se přesně přizpůsobí požadavkům pěstitele,“ vysvětluje Tomáš Froněk, vedoucí oddělení Factory Automation. „Řídicí systém pracuje v kombinaci se zdroji PSU6200 a vizualizačními panely řady Unified a nabízí všechno, co je potřeba pro dokonalé řízení pěstebních aplikací,“ doplňuje Froněk.

Řešení Siemens pro hydroponii průběžně sleduje veličiny jako teplota, vlhkost a vodivost, navíc reguluje i množství hnojiva a nastavuje se barevné spektrum u chytrých svítidel přes protokol DALI. Každá rostlina má svoje specifika, proto lze pro každý pěstební regál nastavit přesné hodnoty dle pěstebního programu na míru. Celý systém pracuje velmi spolehlivě a jednoduše se konfiguruje. V budoucnu je možné rozšíření o další technologie Siemens, které mohou jednotlivé instalace systému GreeenTech potřebovat.

Kontrolované prostředí vytváří dokonalé klima

Pěstování probíhá v kontrolovaném prostředí – na farmách nebo v plně automatizovaných hydroponických pěstebních kontejnerech (13 x 3 x 3 m), kde je pomocí pokročilých technologií možné regulovat teplotu, vlhkost, osvětlení i složení živného roztoku. Vnitřní klimatické podmínky se dokonale přizpůsobují potřebám plodin. Výsledkem je opakovaná sklizeň lokální zeleniny plné vitamínů a intenzivní chuti. Vzhledem k tomu, že není potřeba ochranný postřik, jsou výpěstky vhodné pro děti i alergiky.

Predikce OSN varuje, že do roku 2050 je nutné zvýšit produkci potravin o 70 %, aby bylo možné nasytit celý svět. „Kontejnery GreeenTech nabízí řešení, které umožňuje pěstovat plodiny kdykoliv a kdekoliv – ve městě i na poušti.“ představuje výhody hydroponického pěstování Karolína Pumprlová, jedna ze zakladatelek startupu GreeenTech.

„V hydroponii vidíme jednu z možných cest k udržitelnější zemědělské výrobě, která je nezbytná k dosažení klimatických cílů. Jsme rádi, že naše technologie, které využíváme především v průmyslu, můžeme otestovat i v této zatím neobvyklé oblasti,“ uzavírá Froněk.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com