Celofiremní, Industry 4.0 | 09. 04. 2019

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák si ve Frenštátě prohlédl digitalizovanou továrnu Siemens

Hejtman Ivo Vondrák v závodě Siemens

Výrobu s prvky Průmyslu 4.0 v rámci své návštěvy města Frenštát pod Radhoštěm navštívili dne 9. dubna 2019 radní a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Závod Siemens ve Frenštátě pod Radhoštěm vyrábí elektromotory už více než sedmdesát let a dnes představuje jeden z nejvíce digitalizovaných závodů Siemens v České republice.

Zástupci kraje se v závodě sešli s vedoucím výroby Miroslavem Štefkem a vedoucím oddělení Special Business Robertem Souhradou. Cílem setkání bylo představit Siemens ve Frenštátě jako klíčovou lokalitu koncernu, kde jsou při výrobě elektromotorů využívány prvky konceptu Průmysl 4.0.

„Před dvěma lety jsme na trh uvedli první digitální motor Siemens, máme vlastní vývoj a v rámci digitalizace využíváme chytrá řešení nejen ve výrobě,“ řekl Miroslav Štefek a upřesnil: „Digitalizací se zabýváme už řadu let a dnes se právem řadíme mezi přední digitální závody Siemens.“

Hejtman Ivo Vondrák a členové Rady kraje si prohlédli automatizovanou a digitalizovanou výrobu továrny se 1450 zaměstnanci, která se specializuje na produkci velkých elektromotorů. Vedle chytrých řešení, které továrně napomohly k rychlejšímu růstu, se řešila i úzká spolupráce se středními a vysokými technickými školami, životní prostředí i spolupráce s městem Frenštát pod Radhoštěm.

„Velké společnosti, jako je například Siemens, jsou pro Moravskoslezský kraj velmi důležité. A to nejen kvůli tomu, že dávají našim lidem práci. Jsou to firmy, které jdou vstříc inovacím a nejmodernějším technologiím. Přispívají tak dynamickému rozvoji našeho regionu. Návštěva provozu ve Frenštátu pod Radhoštěm byla pro mě zajímavá, budu rád, když bude v našem kraji podobných firem přibývat,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com