Celofiremní, Industry 4.0 | 09. 04. 2019

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák si ve Frenštátě prohlédl digitalizovanou továrnu Siemens

Hejtman Ivo Vondrák v závodě Siemens

Výrobu s prvky Průmyslu 4.0 v rámci své návštěvy města Frenštát pod Radhoštěm navštívili dne 9. dubna 2019 radní a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Závod Siemens ve Frenštátě pod Radhoštěm vyrábí elektromotory už více než sedmdesát let a dnes představuje jeden z nejvíce digitalizovaných závodů Siemens v České republice.

Zástupci kraje se v závodě sešli s vedoucím výroby Miroslavem Štefkem a vedoucím oddělení Special Business Robertem Souhradou. Cílem setkání bylo představit Siemens ve Frenštátě jako klíčovou lokalitu koncernu, kde jsou při výrobě elektromotorů využívány prvky konceptu Průmysl 4.0.

„Před dvěma lety jsme na trh uvedli první digitální motor Siemens, máme vlastní vývoj a v rámci digitalizace využíváme chytrá řešení nejen ve výrobě,“ řekl Miroslav Štefek a upřesnil: „Digitalizací se zabýváme už řadu let a dnes se právem řadíme mezi přední digitální závody Siemens.“

Hejtman Ivo Vondrák a členové Rady kraje si prohlédli automatizovanou a digitalizovanou výrobu továrny se 1450 zaměstnanci, která se specializuje na produkci velkých elektromotorů. Vedle chytrých řešení, které továrně napomohly k rychlejšímu růstu, se řešila i úzká spolupráce se středními a vysokými technickými školami, životní prostředí i spolupráce s městem Frenštát pod Radhoštěm.

„Velké společnosti, jako je například Siemens, jsou pro Moravskoslezský kraj velmi důležité. A to nejen kvůli tomu, že dávají našim lidem práci. Jsou to firmy, které jdou vstříc inovacím a nejmodernějším technologiím. Přispívají tak dynamickému rozvoji našeho regionu. Návštěva provozu ve Frenštátu pod Radhoštěm byla pro mě zajímavá, budu rád, když bude v našem kraji podobných firem přibývat,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com