Energetika | 20. 09. 2019

Energetický zdroj C-Energy Planá uvádí do provozu největší bateriové úložiště v ČR dodané firmou Siemens

Největší bateriové úložiště v ČR má výkon 4 MW a kapacitu 2,5 MWh. Pro energetický zdroj C-Energy přináší celou řadu funkcionalit, zejména zvýšení flexibility stávajících generátorů elektřiny vedoucí k dalšímu posílení schopnosti zajistit příznivé ceny energií. Průměrná česká domácnost by z instalovaných baterií mohla napájet svá elektrická zařízení až 1 rok, elektromobil by na jedno nabití ujel 12 500 km (cca vzdálenost z Plané nad Lužnicí do kambodžského Phnompenu). Bateriové úložiště používá technologii Siemens SIESTORAGE.

„Instalace baterií v energetickém zdroji C-Energy je typickou ukázkou toho, jak mohou moderní technologie pronikat do tradičních oblastí průmyslu. Napojení baterií na fosilní zdroj výroby energie je poměrně novou myšlenkou, přináší však řadu výhod a věřím, že se toto technické řešení brzy uplatní i v dalších zdrojích v České republice,“ uvedl v rámci slavnostního představení Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu ČR.

Bateriové úložiště C-Energy je největší v České republice. V Evropě však existují i větší, technologií SIESTORAGE je například vybaveno úložiště v bavorském Pfreimdu s výkonem 13 MW. Unikátnost aplikace bateriového úložiště v C-Energy Planá spočívá zejména v jeho zapojení vedle stávajícího zdroje, kdy při relativně nízké kapacitě poskytuje baterie velký výkon, a přitom umožňuje účinně optimalizovat pokrývání špiček spotřeby elektrické energie zákazníků C-Energy a zajišťuje služby výkonové rovnováhy.

„Podobné bateriové aplikace ve světě se neobejdou bez napájení z vnější sítě a nepřináší další funkcionality. Právě ve srovnání s nimi vynikne unikátnost řešení v C-Energy Planá. Naše řešení umí stejně jako jiné zdroje poskytovat služby stabilizace výkonu v nadřazené soustavě. Zároveň však vylepšuje funkcionalitu elektrárny samotné a přináší významné zvýšení bezpečnosti dodávek elektřiny pro naše klienty, kteří jsou připojeni do lokální distribuční soustavy C-Energy Planá,“ uvedl Libor Doležal, generální ředitel energetického zdroje C-Energy Planá.

Úložiště je postaveno na technologii SIESTORAGE (Siemens Energy Storage) od společnosti Siemens. Zahrnuje řídicí systémy, Li-Ion bateriové články, rozvaděče, střídače/měniče, transformátory, napájení vlastní spotřeby a další pomocné systémy. Celé akumulační zařízení je umístěno ve venkovním prostředí ve třech kontejnerech. Má garantovaný výkon 4 MW a využitelnou minimální kapacitu ve výši 2,5 MWh po dobu 10 let.

„Posun od centrální k decentralizované energetice je nezpochybnitelný. Tento trend primárně určuje zákazník a promítá se jak v mixu výrobních zdrojů, tak v sítích, především distribučních. Baterie je prvek, který bude hrát stále větší roli. Důvody jsou technické i obchodní, jak dokazuje i instalace největšího akumulačního zařízení SIESTORAGE v C-Energy,“ uvedl ředitel Siemens Smart Infrastructure Tomáš Hüner.

Hlavní přínos baterií očekává C-Energy v rámci dodávek do lokální distribuční soustavy v průmyslové zóně v Plané nad Lužnicí (LDS) a v posílení rozsahu služeb výkonové rovnováhy. Další významnou funkcí je schopnost úložiště poskytnout první napětí pro start ze tmy energetického zdroje C-Energy a následně zajistit i ostrovní provoz tohoto zdroje pro LDS i ve větším rozsahu, pokud by došlo z různých příčin ke kolapsu elektrizační soustavy a celkovému výpadku elektřiny v dané oblasti.

Řídicí systém úložiště je napojen na stávající řídicí systém energetického zdroje C-Energy. Baterie budou dobíjeny jak z generátorů elektřiny, tak z fotovoltaické elektrárny o výkonu 520 kWp, která byla vybudována na jinak nevyužitelných pozemcích v areálu energetického zdroje.

„Způsob využití velkokapacitní baterie zde v Plané v plném rozsahu ukazuje spektrum možností využití této přelomové technologie. Velmi oceňuji nárůst zájmu o baterie v teplárenství, průmyslu a čím dál častěji i při výstavbě dobíjecí infrastruktury pro elektromobily. Stát by však neměl rezignovat na legislativní zakotvení akumulace v plném rozsahu, aby mohla být využívána i s obnovitelnými zdroji energie,“ uzavírá Jan Fousek, výkonný ředitel Asociace pro akumulaci a baterie.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com