Energetika, Doprava a logistika, Smart Cities, Inovace | 16. 06. 2020

Elektrobusy v Lipsku budou k dobíjení používat systémy Siemens

Systémy pro dobíjení elektrobusů
  • Systémy pro příležitostné dobíjení v depu
  • Dobíjení 100 kW a 450 kW přes pantograf na střeše autobusu a přes dobíjecí konzoli na stojanu
  •  Integrované připojení na hladině vysokého napětí pro prostorově nenáročnou instalace

Společnost Siemens Smart Infrastructure poskytne dobíjecí infrastrukturu pro 21 nízkopodlažních elektrobusů VDL v Lipsku, kde výrobce elektrobusů VDL Bus & Coach získal smlouvu na dodávku plně elektrických autobusů od lipského dopravního podniku Leipziger Verkehrsbetriebe GmbH (LVB). Dobíjecí systémy Siemens budou k dispozici na třech linkách i v depu v Lindenau. Zahájení provozu je naplánováno na příští rok. Elektrifikace místní hromadné dopravy je významnou součástí udržitelného plánování města, jehož Strategie pro mobilitu 2030 si klade za cíl rozvoj ekologických dopravních systémů.

„Pro přechod na elektrifikovanou autobusovou dopravu potřebujeme nejen samotná vozidla, ale i účinnou dobíjecí infrastrukturu se zárukou spolehlivého provozu. Jsme rádi, že naším partnerem v tomto projektu je právě společnost Siemens, která v této oblasti nabízí diverzifikované portfolio produktů a bohaté zkušenosti,“ uvedl jednatel VDL Bus & Coach v Německu, Boris Höltermann.

Siemens dodá systémy pro dobíjení 21 elektrobusů v průběhu trasy i v depu. Na čtyřech terminálech bude instalováno pět vysoce výkonných dobíjecích stanic SICHARGE UC 600 o výkonu 450 kW pro příležitostné nabíjení. Snadné připojení k místní energetické síti umožní integrovaná přípojka pro vysoké napětí, transformátor a možnost rozvodu nízkého napětí. Díky kompaktnímu designu zaberou stanice poměrně málo místa. Nabíjení v depu bude probíhat především v noci nebo během provozních přestávek a zajistí je celkem 21 stanic SICHARGE UC 100 s výkonem až 100 kW.

U obou systémů dochází k nabíjení vozidla prostřednictvím dobíjecí konzole na stojanu. To znamená, že autobusy budou podobně jako tramvaje vybaveny výsuvným pantografem pro nabíjení. Dobíjení probíhá automaticky přes dobíjecí konzoli na stojanu.

„Jsem přesvědčen, že společně s VDL a lipským dopravním podnikem se nám přechod na elektrickou dopravu snadno podaří,“ uvedl Jean-Christoph Heyne, který v rámci Siemens Smart Infrastructure odpovídá za energetické sítě budoucnosti. „V městské dopravě budoucnosti budou depa s elektrobusy hrát významnou roli. Při plánování je proto důležité navrhnout celý systém přesně podle konkrétních požadavků a potřeb zákazníka, včetně napájení, dobíjecích technologií a řízení procesu dobíjení. Při tom všem uplatníte tu nejlepší kombinaci znalostí a zkušeností ze světa energetiky, mobility a řízení budov.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.