Doprava a logistika | 05. 03. 2020

Deset lokomotiv Siemens Vectron pro společnost METRANS bylo finálně předáno

• Celosvětově 900. prodaná lokomotiva Vectron byla zařazena do fleetu společnosti METRANS
  • Objednávka včetně opce na dalších 20 lokomotiv byla podepsána v dubnu 2019
  • Dodání lokomotiv probíhalo od listopadu roku 2019 do března 2020

Předání poslední lokomotivy Siemens Vectron z celkových deseti objednaných proběhlo ve středu 4. března 2020 v prostorách železničního terminálu METRANS v Praze – Uhříněvsi.

Operátor kombinované dopravy a provozovatel kontejnerových terminálů METRANS, a.s. objednal 10 lokomotiv typu Vectron MS od společnosti Siemens Mobility Česká republika s cílem nasazení nových lokomotiv v přeshraničním provozu v rámci regionu střední a východní Evropy.

„Máme radost, že se dnes náš vozový park rozšířil o další moderní, vícesystémové lokomotivy Vectron od společnosti Siemens Mobility. Podtrhuje to naše ambice v dalším růstu společnosti a schopnosti pružněji reagovat na přání našich zákazníků. Lokomotivy se postupně úspěšně zařadily do vozby našich vlaků od Německa, přes Rakousko, Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Do budoucna plánujeme jejich nasazení i v Polsku. Jsme rádi, že 900. prodaná lokomotiva bude u nás označena symbolickým číslem 009. “ řekl Peter Kiss, CEO skupiny METRANS.

„Věřím, že v blízké době bude pokořena hranice 1000 prodaných lokomotiv Siemens Vectron celosvětově. Tato platforma získala od roku 2010, kdy byla poprvé uvedena na evropský trh, velkou oblibu u různých typů zákazníků. Díky své univerzální konstrukci, vysokému výkonu a spolehlivosti je ideálním řešením jak pro osobní, tak i pro rychlou nákladní dopravu, což dokazují dlouhodobé přepravní plány společnosti METRANS, v nichž hrají takovéto lokomotivy velkou roli.“, řekl Roman Kokšal, ředitel Siemens Mobility Česká republika.

Lokomotivy pro společnost METRANS mají výkon 6 400 kW a dosahují maximální provozní rychlosti 160 km/h. Jsou vybaveny potřebnými národními vlakovými zabezpečovači včetně evropského zabezpečovače ETCS. Lokomotivy jsou schváleny pro provoz v České republice, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku a na Slovensku a je možný budoucí upgrade pro Bulharsko, Chorvatsko, Nizozemsko, Rumunsko, Slovinsko a Srbsko.

Společnost Siemens Mobility prodala již více než 980 lokomotiv Vectron celkovému počtu 48 zákazníků. Lokomotivy ujely více než 260 millionů kilometrů a jsou v současné chvíli schváleny pro provoz v Rakousku, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Finsku, Německu, Maďarsku, Itálii, Nizozemí, Norsku, Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku a Turecku.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhla původní divize Siemens Mobility obratu 8,9 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 36 800 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.

Zdravotnictví, Energetika, Doprava a logistika, Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 08. 09. 2020

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense pro studenty a mladé vědce bude!

Třiadvacátý ročník Ceny Wernera von Siemense byl vyhlášen a kandidáti v jednotlivých kategoriích se mohou přihlašovat prostřednictvím internetových stránek www.cenasiemens.cz do 30. listopadu 2020. „Školství je oblast, kterou pandemie koronaviru zasáhla velmi citelně. Současně však ukázala, že nové myšlenky, nápady a odhodlání studentů a mladých vědců mohou k řešení této bezprecedentní situace výraznou měrou přispět. Proto jsme se rozhodli i letos studenty a mladé vědce ocenit,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel skupiny Siemens v České republice.