Průmysl, Industry 4.0 | 04. 10. 2019

Chytřejší motorka díky systému MindSphere od společnosti Siemens

Mezi hlavní lákadla stánku Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu patří motocykl Honda CBR 600RR, který je opatřený řadou senzorů napojených na cloudovou platformu pro internet věcí Mindsphere. Jezdkyní závodní motorky je Petra Fuchsíková, konzultantka pro digitální podnik a MindSphere ve společnosti Siemens. Digitální technologie, kterou motorka disponuje, poskytuje závodnici mimořádnou zpětnou vazbu a možnost zlepšovat nejen technický stav stroje, ale i závodní strategii a styl jízdy.

Sensory, kterými je motocykl opatřen, sledují během jízdy požadované parametry a naměřená data okamžitě odesílají do cloudu. Naměřené údaje mohou mechanici analyzovat pomocí aplikace Fleet Manager jak přímo při jízdě, nebo po jejím skončení. „V rámci platformy MindSphere můžeme využívat také zabudované knihovny a data zpracovávat pomocí vyšší logiky. Můžeme využít například neuronové sítě, strojové učení, prediktivní analýzu atd., které jsou zabudované v knihovnách platformy Siemens,“ vysvětluje Petra Fuchsíková, jezdkyně závodní motorky Honda CBR 600RR a konzultantka pro digitální podnik a cloudovou platformu pro průmyslový internet věcí MindSphere společnosti Siemens.

Senzory na motocyklu měří následující parametry:

1. Rychlost

Záznam rychlosti z celého závodního okruhu umožňuje porovnávat jednotlivé úseky – zatáčky i rovinky a následně vypočítat, jak dráhu projet co nejrychleji. To může přinést zrychlení v každém kole až o několik sekund.

2. Zrychlení a zpomalení

Motorka je osazena také senzorem, který měří zrychlení a zpomalení. Akcelerace a brzdění motocyklu musí být co nejkratší. Na to jsou navázány i další senzory, které měří ponor přední i zadní vidlice. Čím méně se ponoří vidlice na předním kole, tím je motorka při brzdění stabilnější. Naopak při zrychlení se měří ponor zadní vidlice, kdy se motorka může stavět na zadní kolo.

3. Náklon motorky

Když se jezdec i motorka vhodně nakloní, mohou projet zatáčku ve vysoké rychlosti. Tímto senzorem může tým analyzovat maximální a minimální náklon a porovnat ho s akcelerací a bržděním. Čím menší je její náklon, tím větší je třecí plocha pneumatiky na vozovce a tím větší je i možné zrychlení při výjezdu.

4. GPS pozice

Informace o místě, kde se stroj s jezdcem nachází, jsou důležité pro identifikaci daného okruhu. Díky automatickému načtení mapy okruhu je možné nastavit správně převodovku a sekundární převod motocyklu pro ideální využití potenciálu motoru.

5. Ponor přední a zadní vidlice

Přesné sledování výškového posunu vidlic horizontálním směrem při akceleraci a zpomalování dovoluje optimálně nastavit jejich pohyby podle toho, zda se jede po technickém nebo rychlém okruhu. Je vhodné najít kompromis mezi ponořením vidlice v zatáčkách, kde je to přínosné pro odpružení nerovností, a naopak při extrémním brždění, kdy je velký ponor vidlice nežádoucí a nebezpečný.

6. Teplota zadní pneumatiky

Nahřátí pneumatiky je pro okruhové ježdění velmi důležitý parametr. Díky senzoru mohou mechanici jezdce upozornit na málo nebo příliš nahřátou pneumatiku, což je důležité hlavně při extrémních náklonech, kdy by mohlo dojít k pádu. Přehřátí pneumatiky také snižuje přilnavost a životnost.

7. Okolní teplota

Při nízkých nebo vysokých teplotách vzduchu a vozovky je potřeba přizpůsobit jízdu a tlak v pneumatikách aktuálním podmínkám. Špatně nastavený tlak v pneumatikách zvyšuje riziko pádu při náklonu, prodlužuje brzdnou dráhu, snižuje stabilitu v zatáčkách i v přímém směru a dochází k rychlejšímu opotřebení pneumatiky.

Chytrá motorka je vynikající ukázkou toho, že cloudová platforma MindSphere je univerzální platforma, kterou lze využít i mimo klasické průmyslové prostředí. Záleží jen na fantazii každého uživatele, z jakých zařízení potřebuje nebo chce sbírat a analyzovat provozní data. Stejně jako může tým závodnice v reálném čase sledovat a následně analyzovat naměřená data z motocyklu a díky tomu optimalizovat jeho jízdní vlastnosti, může vedení digitalizovaných továren díky analýze dat optimalizovat výrobu. Výsledkem pak může být plná transparentnost výrobních procesů, optimalizace údržby a postupný nárůst produktivity.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com