Energetika, Smart Cities | 14. 05. 2019

Český Siemens úspěšně odzkoušel a zprovoznil 300kWh bateriové úložiště

Tuzemské aplikační centrum Siemens, které se zaměřuje na řešení pro akumulaci elektrické energie v části střední a východní Evropy, nainstalovalo 300kWh akumulační systém o výkonu až 300 kW. Zařízení, které má především zajistit prodloužení dodávky pitné vody v případě poruchy vnější elektrické sítě v jižním Burgenlandu, si objednala rakouská vodohospodářská společnost Wasserwerk Oberwart.

Vývoj akumulačního řešení byl zcela v režii českého kompetenčního centra Siemens a vycházel vstříc požadavku vodohospodářské společnosti Wasserwerk Oberwart na vybudování systému pro skladování elektřiny, který bude propojen s lokálním fotovoltaickým systémem. Energie vyrobená na místě má pokrýt vlastní spotřebu Wasserwerk Oberwart, zařízení má současně podporovat ostrovní režim a black-start.

Veškeré technologie jsou uloženy do kompaktního kontejneru o rozměrech 4,5 × 2,7 m a hmotnosti přibližně 10 tun – díky tomuto řešení odpadá kompletace na místě, minimalizují se náklady na instalaci i doba uvedení do provozu na místě. Bateriové úložiště je postavené na komponentech Siemens: zařízení řídí všestranný systém SIMATIC S7-1200, použité jsou kompaktní frekvenční měniče SINAMICS S120 s řídicí jednotkou CU320 – připojený 3 VSM (Voltage Sensing Module) měří napětí na vnější síti, mikrogridu a vlastní. Mezi bateriemi a střídačem je obvod přednabíjení, který slouží k najíždění black-startu. Měničový transformátor byl vyroben na míru. Lithioiontové bateriové články značky Samsung jsou uložené do pěti skříní, každá o výkonu 60 kW. Kontejner má dvojitou podlahu s kabelovými žlaby, jeho vnitřek je rozdělen na bateriovou část a prostor s rozvaděči a měniči. Každá část má samostatně hlídanou termoregulaci, kdy teplota u baterií je 23 °C (+/- 5 stupňů), u rozvaděčů pak 0 až 40 °C.

Celý projekt je unikátní i rychlostí realizace, výkresové práce začaly v prosinci 2018, v polovině dubna letošního roku byl kontejner odvezen zákazníkovi. Na projektu spolupracovaly také dvě české firmy – v části analýz požadavků, programování, výrobě rozvaděčů a při zprovoznění systému společnost Agile Europe s.r.o., kontejner a instalaci zařízení realizovala firma ELTRAF, a.s.

V rámci dotačních program OPPIK bude tento typ bateriových systémů teprve nasazován. To je pro české zákazníky bezesporu klíčové – tímto způsobem budou moci například zlepšit svá čtvrthodinová maxima, řešit nedostatek výkonu, mít možnost pracovat v rámci ostrovní sítě a zlepšit kvalitu dodávek elektrické energie například v rámci lokální distribuční soustavy.

Wasserwerk Oberwart

Wasserwerk Oberwart spadá do skupiny Wasserverband südliches Burgenland (WVSB), která dodává pitnou i užitkovou vodu v nejvýchodnější rakouské spolkové zemi Burgenland. WVSB zásobuje plochu přes 700 km2, není bez zajímavosti, že vzhledem ke kopcovité topografii jižního Burgenlandu je k distribuci vody zapotřebí značného čerpání. Celkem WVSB zajišťuje vodu pro až 50 000 obyvatel a 5 800 domovních vodovodních přípojek.

Wasserwerk Oberwart zásobuje vodou město Oberwart. Vodárna v Oberwartu, která je největší z celé skupiny WVSB, byla dokončena v roce 2002. Denně zde může protéci až 8 600 000 l vody. Součástí oberwartského komplexu je také fotovoltaický systém zprovozněný v červnu 2015, veškerou vyrobenou elektřinu spotřebovává vodárenský provoz v Oberwartu. Na ploše 330 m2 je nainstalováno 200 PV panelů o výkonu 50 kWp.

Citace Martin Panáč, vedoucí oddělení Future Grids v Siemens, s.r.o.

„Velké bateriové systémy se ve větší míře používají teprve krátce, ve srovnání s nimi jsou ale malé aplikace teprve na začátku a například ve spojení s průmyslovým odvětvím se v České republice prakticky nevyskytují. S tímto novým akumulačním systémem se tak otevírá řada příležitostí i pro české zájemce.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.