Celofiremní, Inovace | 03. 11. 2016

Český Siemens rozšiřuje vývoj, otevírá nové Vývojové a konstrukční centrum

Eduard Palíšek a Pavel Bělobrádek při otevření Vývojového a konstrukčního centra Siemens ČR
  • Významné posílení vývojových aktivit Siemens pro oblast průmyslu, inteligentní infrastruktury a veřejné dopravy
  • Vývojové a konstrukční centrum v Praze pro divizi Corporate Technology
  • Již celkem 600 zaměstnanců Siemens v oblasti výzkumu a vývoje v České republice, a to jak ve vývojových centrech, tak v závodech

• Vývojové a konstrukční centrum v Praze pro divizi Corporate Technology

Společnost Siemens významně posiluje v oblasti vývoje a otevírá nové Vývojové a konstrukční centrum v Praze. Slavnostní otevření centra proběhlo 2. listopadu 2016 a zahájil jej generální ředitel Siemens ČR, Eduard Palíšek, spolu s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem, ředitelem vývojového centra CT v ČR Vladimírem Kullou a zástupci nejvyššího vedení výzkumu koncernu Siemens AG, výkonným viceprezidentem Corporate Technology a ředitelem výzkumného a technologického centra, Siemens AG Norbertem Gausem a Ulrichem Försterem, viceprezidentem Development Services v rámci Corporate Technology, Siemens AG.

Nové prostory Vývojového a konstrukčního centra pro cca. 100 zaměstnanců budou sloužit pro vývojové aktivity divize Corporate Technology Siemens ČR. V rámci ní pracuje v současnosti v lokalitách v Praze a Brně více než 270 zaměstnanců. Ti se věnují projektům v oblasti průmyslové a procesní automatizace, industriální komunikace, inteligentním dopravním systémům, prvkům pro energetiku a automatizaci železniční dopravy. Díky zaměření na vývoj vysocě komplexních zařízení a produktů, které dodává pro zákazníky z celého světa, se divize Corporate Technology v Česku rozrůstá, meziročně víc než o třetinu.

Vývoji a konstrukci se Siemens v České republice věnuje nejen prostřednictvím divize Corporate Technology. Mezi další patří Engineering divize Mobility v Praze a Ostravě a dále centra na vývoj a konstrukci elektromotorů, generátorů, parních turbín, osvětlovací techniky, přípojnicových systémů, spínací a jisticí techniky v jednotlivých výrobních závodech.

Siemens také v současnosti spolupracuje s více než třicítkou středních a vysokých technických a přírodovědných škol na vědeckých a vzdělávacích projektech, výuce studijních oborů, studentských praxích a na vybavenosti škol. Atraktivitu a prestiž technického vzdělání každoročně podporuje prostřednictvím prestižní vědecké soutěže Cena Wernera von Siemense pro talentované studenty, vědecké týmy a pedagogy. Nově také český Siemens uzavřel partnerství s vybranými technickým univerzitami a podpoří devět vysokoškolských profesorů.

Globální podpora výzkumu a vývoje v Siemens AG

Oblast výzkumu a vývoje patří mezi priority koncernu Siemens AG. Jen ve finančním roce 2016 navýšila firma své meziroční investice do této oblasti o 300 milionů na celkových 4,8 miliard eur. Podíl výdajů na výzkum a inovace na tržbách dosáhl 5,9 procent. Siemens globálně investuje především do inovací v oblasti automatizace, digitalizace a decentralizovaných energetických systémů.

Součástí inovační strategie Siemens AG je i podpora start-upů prostřednictvím nové jednotky next47, která se zaměřuje na oblasti jako je umělá inteligence a decentralizovaná energetika. V následujících pěti letech do ní koncern investuje 1 miliardu eur. Siemens spolupracuje se start-upy již od konce devadesátých let. Za posledních 20 let investovala více než 800 milionů eur do přibližně 180 start-upů.

Citace k otevření Vývojového a konstrukčního centra:

Generální ředitel Siemens Česká republika, Ing. Eduard Palíšek, Ph.D., MBA: „Naši čeští vývojáři opakovaně prokázali své kvality a schopnosti. Díky jejich hlubokým technickým znalostem, kreativnímu myšlení a mimořádnému pracovnímu nasazení si české Vývojové a konstrukční centrum vybudovalo důležité postavení v rámci globálních vývojových aktivit koncernu Siemens.“

„Jsem přesvědčen, že prostřednictvím dalšího rozšíření vývojových aktivit v České republice přispíváme k tomu, že nejlepší vývojáři a technici najdou v naší zemi špičkové uplatnění a plně zde realizují svůj talent.“

„Současnost je dobou, kdy se rozhoduje o budoucí konkurenceschopnosti a prosperitě české ekonomiky, která bude vycházet ze schopnosti inovovat a plně využívat nové technologie. Věřím, že český Siemens svou dlouhodobou podporou výzkumu, vývoje a technického vzdělávání přispívá k tomu, aby pozice České republiky byla co nejlepší.“

Místopředseda vlády, Předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA:

„Chceme, aby Česká republika byla pro svět mozkem, ne montovnou. Tento směr skvěle ukazuje vývojové centrum Siemens v Praze, kde vznikají špičkové průmyslové technologie pro celý svět. Automobilový průmysl a kolejová doprava jsou navíc jednou z priorit českého výzkumu v dalších letech."

Ředitel vývojového centra Corporate Technology v ČR, Vladimír Kulla:

„Dnes neotevíráme jen nové prostory vývoje Siemens, ale i jedno z nejmodernějších kreativních pracovišť pro vývojáře, jaké je možné ve světě vidět. Je to místo kde se potkávají lidé a mohou sdílet svoje nápady.“

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.