Technologie budov, Inovace | 03. 03. 2021

Český Siemens představuje aplikaci Comfy pro bezpečnost a efektivní provoz kanceláří

Aplikace Comfy pomůže s návratem zaměstnanců do kanceláří a sdílených pracovišť v režimu tzv. nového normálu. Comfy usnadní plánování a bezpečnější a příjemnější pobyt v kancelářích. Současně nabízí detailní analytiku, která slouží k optimalizaci uspořádání prostor budovy a snížení provozních nákladů. Comfy lze snadno integrovat do existujících aplikací a systémů.

Konfigurovatelná aplikace Comfy díky propojení a vyhodnocování dat pomáhá udržet zdravé a bezpečné prostředí v budovách a zajišťuje efektivnější využití kancelářských prostor. Její funkce jsou obzvláště přínosné během epidemiologických problémů, kdy je v kancelářích nezbytné dodržovat bezpečné odstupy a hygienická nařízení.

Comfy poskytuje zaměstnancům i managementu aktuální přehled o kancelářských prostorech. Aplikace umožňuje rychle reagovat na vnější okolnosti a pružně přizpůsobovat strategii ochrany pracoviště. Mezi hlavní funkce a výhody Comfy patří:

-        Rezervace sdílených pracovních míst. V případě potřeby pomáhá zachovávat fyzické odstupy prostřednictvím systému rezervace jen těch pracovních stolů, které mají bezpečné rozestupy.

-        Bezpečná orientace v kanceláři – usnadňuje nalezení stolů, zasedacích místností, prostředků pro dezinfekci a dalšího potřebného vybavení budovy, na které chce management nebo vlastník upozornit. Pomocí navigace se v budově lze snadno orientovat.

-        Poskytování přehledu o obsazenosti kanceláře a předcházení přeplnění prostor.

-        Zobrazení aktuálního pracovního místa zaměstnanců (kancelář, home office).

-        Možnost připojení k již existujícím automatizačním systémům budov, IT sítím a systémům IoT.  Tuto funkci lze využít například ke zlepšení hygienického standardu zasedacích místností prostřednictvím řízení přísunu vzduchu, filtrace nebo ventilace podle obsazenosti.

-        Komunikace se zaměstnanci – díky možnosti odesílání zpráv nebo výstrah mají všichni zaměstnanci okamžitý a stále aktuální přehled o platných opatřeních a požadavcích.

-        Usnadnění přístupu k relevantním informacím. S Comfy lze v reálném čase komunikovat s IT servisem nebo se správcem budovy, zadávat požadavky třeba na úklid nebo poskytovat zpětnou vazbu.

Používáním platformy Comfy zaměstnanci svou interakcí s aplikací poskytují důležitá data, ze kterých správa budovy získává detailní analytiku. Dashboard poskytuje přehledné agregované informace o využití prostor, budov, podlaží nebo pracovních zón. Vyhodnocuje míru využití jednacích místností a pracovních stolů a přináší informace o interakci zaměstnanců. Tato data lze například využít k podpoře flexibilního pracovního režimu a analýzy za účelem snížení nároků na pronajímaný prostor. Správa budovy díky nim získává podrobný přehled o využívání majetku, zařízení, vybavení a podobně.

Společnost Siemens již dříve, v polovině loňského roku, oznámila, že aplikací Comfy vybaví na 600 svých firemních lokalit. K aplikaci tak bude mít přístup více než 100 000 zaměstnanců Siemens ve 30 zemích včetně České republiky.

Další informace k aplikaci naleznete na www.siemens.cz/comfy

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již  více než 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 10 500 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, distribuované energetické systémy, veřejnou infrastrukturu a technologie budov. Odděleně vedené společnosti Siemens Energy, Siemens Healthineers a Siemens Mobility působí na trhu energetiky, zdravotnických technologií a kolejové dopravy. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace a automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na inteligentní infrastrukturu pro budovy a distribuované energetické systémy a na automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Siemens spojuje digitální a reálný svět ve prospěch zákazníků a společnosti. Prostřednictvím společnosti Siemens Mobility, předního dodavatele inteligentních řešení pro železniční a silniční dopravu, pomáhá Siemens utvářet světový trh služeb v osobní a nákladní dopravě. Prostřednictvím svého většinového podílu ve veřejně obchodované akciové společnosti Siemens Healthineers je Siemens také předním světovým dodavatelem lékařských technologií a digitálních zdravotnických služeb. Siemens drží také menšinový podíl ve společnosti Siemens Energy, která je světovým lídrem v oblasti distribuce a výroby elektrické energie, a jejíž akcie jsou kótované na burze od 28. září 2020. Ve fiskálním roce 2020, který skončil 30. září 2020, vytvořila skupina Siemens tržby 57.1 miliard EUR a čistý příjem 4,2 miliardy EUR. K 30. září 2020 měla společnost na celém světě kolem 293 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com