Doprava a logistika, Celofiremní | 13. 04. 2016

Český Siemens dodá pět lokomotiv Vectron společnosti ČD Cargo

Vectron_pro_CD_Cargo__2_.JPG

Dne 13. dubna 2016 byla slavnostně podepsána smlouva mezi ČD Cargo, a.s. a společností Siemens Česká republika na dodávku prvních pěti interoperabilních lokomotiv řady Vectron.

„Rozhodnutí o nákupu nových interoperabilních lokomotiv je součástí dlouhodobé strategie ČD Cargo, resp. naplňování jednoho ze zásadních cílů společnosti, kterým je expanze na zahraniční trhy,“ komentuje Ivan Bednárik, předseda představenstva ČD Cargo, a.s., podpis smlouvy a dodává: „Chceme-li si udržet náš tržní podíl a pozici jednoho z nejvýznamnějších evropských dopravců, je obnova vozidlového parku nezbytná a tyto lokomotivy jsou první, nikoliv však jedinou významnou investicí v této oblasti.

Slavnostního aktu se zúčastnili všichni členové představenstva ČD Cargo, a.s., i předseda dozorčí rady ČD, a.s., Pavel Krtek. Podpis smlouvy je završením několikaměsíčního výběrového řízení a tvrdých obchodních jednání. „Velmi nás těší, že se společnost ČD Cargo, jeden z nejvýznamnějších hráčů na středoevropském trhu železniční přepravy zboží, rozhodla pořídit pět nových lokomotiv a rozšířila tak skupinu dopravců, kteří u společnosti Siemens objednali dohromady již více než 300 lokomotiv Vectron,“ uvedl Roman Kokšal, ředitel divize Mobility, Siemens Česká republika.

Lokomotivy Siemens Vectron budou schopné provozu nejen ve všech sousedních zemích, ale také např. v Maďarsku nebo Rumunsku. Jejich nasazení se očekává na vlacích s automobily mezi Slovenskem, Českou republikou a Německem i na dalších mezinárodních spojích. Již nyní je možné se s lokomotivami ČD Cargo setkat na Slovensku a v Polsku a v omezené míře pak i v Maďarsku a Rumunsku. „Nové Vectrony ČD Cargo budou splňovat ty nejpřísnější evropské standardy a stanou se nejmodernějšími hnacími vozidly v celé naší flotile,“ doplňuje Ivan Bendárik.

Lokomotivy Vectron budou vybaveny standardem ETCS, GSM-R, vozovou diagnostikou a dále např. moderním kamerovým systémem. První lokomotiva v korporátních barvách dopravce ČD Cargo by měla být veřejnosti představena na mezinárodním veletrhu železniční techniky Czech Raildays v červnu tohoto roku v Ostravě. Dodávka dalších strojů budou následovat do konce tohoto roku.

Lokomotiva Vectron díky svému vysokému výkonu 6,4 MW umožní efektivně přepravovat i těžké vlaky na tratích, které jsou zatíženy hustým provozem osobních vlaků. V základním dodávaném provedení je lokomotiva vybavena pro provoz v sedmi státech střední a východní Evropy, což umožní výrazně zrychlit přeshraniční přepravu bez tradiční nutnosti výměny lokomotivy na hranicích. Vzhledem k modulární koncepci lokomotivy může být lokomotiva dovybavena pakety pro provoz v dalších zemích.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice a již 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Se svými 9 200 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, výrobky a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro oblast průmyslu, energetiky, dopravy a veřejné infrastruktury, technologie budov a zdravotnictví. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2014 obrat 34,9 miliard Kč. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je již více než 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Společnost působí ve více než 200 zemích a své aktivity rozvíjí zejména v oblastech elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens AG patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí. Je jedničkou na trhu v instalaci offshore větrných elektráren, jedním z hlavních dodavatelů pro paroplynové zdroje a technologií pro přenos energie. Siemens patří mezi průkopníky řešení v oblasti veřejné infrastruktury, průmyslové automatizace a softwarových řešení pro průmysl. Společnost je také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení a technologií pro laboratorní diagnostiku. Ve finančním roce 2015, který skončil 30. září 2015, dosáhl Siemens obratu 75,6 miliard EUR s čistým ziskem 7,4 miliard EUR a zaměstnával 348 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.