Celofiremní | 14. 11. 2019

Cena Wernera von Siemense po dvaadvacáté ocení nejlepší studenty, mladé vědce a pedagogy

Cena Wernera von Siemense

Český Siemens již po dvaadvacáté udělí Ceny Wernera von Siemense nejlepším studentům technických a přírodovědných vysokých škol, mladým vědcům a pedagogům.  Stejně jako v předchozím ročníku budou oceněny nejlepší diplomové a dizertační práce (ocenění zíkává student i vedoucí práce), nejlepší výsledek základního výzkumu, nejlepší pedagogický pracovník a nejlepší diplomová/disertační práce v kategorii Průmysl 4.0. Navíc budou udělena ocenění za překonávání překážek při studiu a za mimořádnou kvalitu ženské vědecké práce. Práce a projekty mohou soutěžící přihlašovat do 30. listopadu 2019.

V předchozích ročnících soutěže byla oceněna řada mimořádných projektů základního výkumu jako technologie DIANA pro ultrasensitivní kvantifikaci enzymů a identifikaci jejich inhibitorů, jež má velký potenciál pro využití nových léčiv nebo laserová spektroskopie antiferomagnetů s možností využití v elektronickém průmyslu. Mezi oceněné pedagogy patří prof. Zbyněk Tonar z lékařské fakutly UK nebo prof. Jan Černý z přírodovědecké fakutly UK, kteří jsou oceňováni nejen za mimořádné pedagogické výsledky, ale i popularizaci vědy.

Soutěž Cena Wernera von Siemense je pořádána pod záštitou předsedy vlády České republiky Andreje Babiše, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Společnost Siemens na soutěži spolupracuje s 15 českými univerzitami a vysokými školami a Akademií věd ČR. Vítězné práce vybírají nezávislé komise složené z předních odborníků české vědy, např. rektorů ČVUT, VUT, UK a Masarykovy univerzity a předsedkyně Akademie věd ČR. Cena Wernera von Siemense patří svým rozsahem, výší finančních odměn a historií mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy tohoto druhu v České republice, od roku 1998 bylo oceněno  369 vědeckých talentů a pedagogů a na cenách vyplaceno téměř než 12 milionů korun. Ve dvaadvacátém ročníku soutěže budou odměny představovat téměř 1 milion korun.

Kategorie a odměny:

Nejlepší diplomová práce

předseda poroty prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc., dr.h. c.; rektor VUT

1. místo – 50 000 Kč student + 50 000 Kč vedoucí práce

2. místo – 30 000 Kč student + 30 000 Kč vedoucí práce

3. místo – 20 000 Kč student + 20 000 Kč vedoucí práce

Nejlepší disertační práce

Předseda poroty: doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc.; rektor ČVUT

1. místo – 50 000 Kč student + 50 000 Kč vedoucí práce

2. místo – 30 000 Kč student + 30 000 Kč vedoucí práce

3. místo – 20 000 Kč student + 20 000 Kč vedoucí práce

Nejlepší výsledek základního výzkumu

Předsedkyně poroty: prof. RNDr. Eva  Zažímalová, CSc.; předsedkyně Akademie věd České republiky

300 000 Kč (tým/ jednotlivec)

Nejlepší pedagogický pracovník

Předseda poroty: prof. MUDr. Tomáš  Zima, DrSc., MBA; rektor, Univerzita Karlova

50 000 Kč pedagog

Nejlepší absolventská práce průmysl 4.0

Předseda poroty: prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc., dr.h.c.; vědecký ředitel CIIRC, ČVUT

20 000 Kč student

Ocenění za překonání překážek ve studiu

Předseda poroty: prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D.; rektor, Masarykova univerzita

20 000 Kč student

Ocenění za vynikající kvalitu ženské vědecké práce

Předseda poroty: Ing. Eduard Palíšek, Ph.D., MBA, generální ředitel Siemens Česká republika

20 000 Kč studentka

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.