Celofiremní | 14. 11. 2019

Cena Wernera von Siemense po dvaadvacáté ocení nejlepší studenty, mladé vědce a pedagogy

Cena Wernera von Siemense

Český Siemens již po dvaadvacáté udělí Ceny Wernera von Siemense nejlepším studentům technických a přírodovědných vysokých škol, mladým vědcům a pedagogům.  Stejně jako v předchozím ročníku budou oceněny nejlepší diplomové a dizertační práce (ocenění zíkává student i vedoucí práce), nejlepší výsledek základního výzkumu, nejlepší pedagogický pracovník a nejlepší diplomová/disertační práce v kategorii Průmysl 4.0. Navíc budou udělena ocenění za překonávání překážek při studiu a za mimořádnou kvalitu ženské vědecké práce. Práce a projekty mohou soutěžící přihlašovat do 30. listopadu 2019.

V předchozích ročnících soutěže byla oceněna řada mimořádných projektů základního výkumu jako technologie DIANA pro ultrasensitivní kvantifikaci enzymů a identifikaci jejich inhibitorů, jež má velký potenciál pro využití nových léčiv nebo laserová spektroskopie antiferomagnetů s možností využití v elektronickém průmyslu. Mezi oceněné pedagogy patří prof. Zbyněk Tonar z lékařské fakutly UK nebo prof. Jan Černý z přírodovědecké fakutly UK, kteří jsou oceňováni nejen za mimořádné pedagogické výsledky, ale i popularizaci vědy.

Soutěž Cena Wernera von Siemense je pořádána pod záštitou předsedy vlády České republiky Andreje Babiše, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Společnost Siemens na soutěži spolupracuje s 15 českými univerzitami a vysokými školami a Akademií věd ČR. Vítězné práce vybírají nezávislé komise složené z předních odborníků české vědy, např. rektorů ČVUT, VUT, UK a Masarykovy univerzity a předsedkyně Akademie věd ČR. Cena Wernera von Siemense patří svým rozsahem, výší finančních odměn a historií mezi nejvýznamnější nezávislé iniciativy tohoto druhu v České republice, od roku 1998 bylo oceněno  369 vědeckých talentů a pedagogů a na cenách vyplaceno téměř než 12 milionů korun. Ve dvaadvacátém ročníku soutěže budou odměny představovat téměř 1 milion korun.

Kategorie a odměny:

Nejlepší diplomová práce

předseda poroty prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc., dr.h. c.; rektor VUT

1. místo – 50 000 Kč student + 50 000 Kč vedoucí práce

2. místo – 30 000 Kč student + 30 000 Kč vedoucí práce

3. místo – 20 000 Kč student + 20 000 Kč vedoucí práce

Nejlepší disertační práce

Předseda poroty: doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc.; rektor ČVUT

1. místo – 50 000 Kč student + 50 000 Kč vedoucí práce

2. místo – 30 000 Kč student + 30 000 Kč vedoucí práce

3. místo – 20 000 Kč student + 20 000 Kč vedoucí práce

Nejlepší výsledek základního výzkumu