Doprava a logistika | 22. 09. 2021

Cargounit objednává až 30 lokomotiv od společnosti Siemens Mobility

• První objednávka deseti elektrických vícesystémových lokomotiv Vectron MS a opce na odběr dalších 20 lokomotiv v následujících letech
  • Smlouva včetně údržby
  • Největší objednávka vícesystémových lokomotiv Siemens v Polsku

Společnost Cargounit, největší nezávislá leasingová společnost pro lokomotivy v Polsku, objednala až 30 vícesystémových elektrických interoperabilních lokomotiv Vectron MS od společnosti Siemens Mobility. Rámcová smlouva zahrnuje dodávku deseti lokomotiv do konce roku 2023 a opci na dalších 20 lokomotiv do roku 2024, včetně údržby vozidel. První dvě lokomotivy budou dodány již v letošním roce. Orientace na vícesystémové lokomotivy dokládá (na rozdíl od vnitrostátního provozu v Polsku, na který postačují jednosystémové lokomotivy 3 kV) zaměření na mezistátní transevropskou dopravu. Provoz lokomotiv je plánován v Polsku, Německu, Rakousku, České republice, Slovensku, Maďarsku a Slovinsku, Chorvatsku a Srbsku, Nizozemsku a volitelně v Rumunsku a Bulharsku. Tomu odpovídá jejich vybavení pro napájecí systémy 1,5 kV, 3 kV, 15 kV a 25 kV. Leasingová společnost Cargouint již dříve objednala u společnosti Siemens Mobility šest lokomotiv Vectron, a to v letech 2018 a 2019. Do roku 2024 by se flotila lokomotiv Vectron společnosti Cargounit mohla rozrůst až na celkových 36 vozidel.

„Máme radost z naší dosud největší zakázky na lokomotivy Vectron MS z Polska. Touto zakázkou společnost Cargounit investuje do jedné z nejmodernějších a zároveň nejekologičtějších a univerzálních lokomotiv na evropském trhu," říká Albrecht Neumann, generální ředitel kolejových vozidel společnosti Siemens Mobility. "Díky své modulární konstrukci nabízejí lokomotivy provozovatelům maximální flexibilitu pro udržitelnou přeshraniční dopravu."

"Strategie společnosti Cargounit je založena na dynamickém rozvoji prostřednictvím investic do moderních elektrických lokomotiv. Nákup lokomotiv Vectron MS, které jsou základem vícesystémových lokomotivních parků provozovaných předními národními i soukromými dopravci, dokonale zapadá do rozvojových plánů naší společnosti. Mezinárodní doprava, zejména v segmentu intermodální dopravy, je nejrychleji rostoucím segmentem trhu. Lokomotivy Vectron MS jsou osvědčenou a ceněnou platformou pro vícesystémové lokomotivy a jsou schváleny pro provoz v mnoha evropských zemích. Jedním z důležitých aspektů při výběru dodavatele vícesystémových lokomotiv byla schopnost rychle dodávat plně homologované lokomotivy, které splňují aktuální potřeby našich zákazníků," uvedl Łukasz Boroń, prezident představenstva společnosti Cargounit.

Objednané vícesystémové lokomotivy disponují jmenovitým trakčním výkonem 6,4 MW a nejvyšší provozní rychlostí 200 km/h. Jsou vybaveny požadovanými národními vlakovým zabezpečovacími systémy i jednotným evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS.

Společnost Siemens Mobility dosud prodala více než 1 114 lokomotiv Vectron, včetně 736 lokomotiv Vectron MS, 56 zákazníkům v 16 zemích. Flotila lokomotiv Vectron dosud najela více než 490 milionů kilometrů. Lokomotivy založené na platformě Vectron jsou schváleny pro provoz ve 20 evropských zemích.

Siemens Mobility, s.r.o., Communications
Kontakt pro média: Daniela Černá, telefon: +420 702 194 844
E-mail: daniela.cerna@siemens.com

Siemens Mobility, s.r.o. je součástí společnosti Siemens Česká republika, zároveň je však samostatným právním subjektem. Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens pokrývá řešení pro průmysl, energetiku, dopravu a veřejnou infrastrukturu, technologie budov a zdravotnictví. Český Siemens je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, v rámci kterých přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz/mobility a http://www.siemens.cz.

Siemens Mobility GmbH je samostatnou společností v rámci globálního technologického koncernu Siemens AG. Už více než 160 let je lídrem v oblasti dopravních technologií a neustále inovuje své portfolio v klíčových oblastech kolejových vozidel, automatizace železnice a elektrifikace, dopravních řešení na klíč, inteligentních dopravních systémů a souvisejících služeb. Díky digitalizaci umožňuje společnost Siemens Mobility dopravním operátorům po celém světě budovat inteligentní infrastrukturu a trvale zvyšovat její hodnotu v průběhu celého životního cyklu, zvyšovat kvalitu služeb pro cestující s garantovanou dostupností. V obchodním roce 2020, který skončil 30. září 2020, dosáhla společnost Siemens Mobility obratu 9,1 miliardy EUR a celosvětově zaměstnávala přibližně 38 500 zaměstnanců. Další informace naleznete na www.siemens.com/mobility.