Inovace | 19. 05. 2017

Brooklyn se výpadku elektřiny už nebojí

Výpadky elektřiny v důsledku nejrůznějších technických závad a přírodních katastrof jsou noční můrou všech aglomerací, které jsou na elektřině zcela závislé. Řešením jsou distribuované energetické systémy s nezávislými zdroji, kde porucha jednoho neovlivní fungování druhého. Pilotní projekt, který testuje fungování takových mikrosítí, byl nedávno spuštěn v Brooklynu v New Yorku.

V poslední době si stále více lidí instaluje na střechy vlastních domů fotovoltaické elektrárny. Elektřina, kterou si takto vyrobí, většinou pokrývá jejich vlastních spotřebu, za slunečných dnů se však dostává dokonce do přebytku. Tuto elektřinu „navíc“ pak lidé mohou buďto vracet zpět do centralizované distribuční sítě, anebo ji jednoduše prodat sousedovi. Právě tento druhý způsob je základem systému tzv. mikrosítí.

V Brooklynu se začalo s prvními sousedskými přeprodeji elektřiny v dubnu 2016. Garantem projektu je brooklynský startup LO3 Energy, který provozuje „transaktivní síť“ – platformu, jež nakládá s jednotlivými energetickými transakcemi jako s řetězcem nezávislých a zcela bezpečných bloků. Každá z těchto transakcí je pečlivě zdokumentována a zabezpečena. Technologii, na které tato platforma funguje, poskytla divize Siemens Digital Grid.

Brooklynská mikrosíť má ale větší ambice, než jen zajišťovat obchodování s elektřinou z obnovitelných zdrojů v malém měřítku. Po zkušenostech s devastujícím hurikánem Sandy v roce 2012 počítá projekt s instalací bateriových jednotek, které by v případě další podobné katastrofy zajistily aspoň nejnutnější osvětlení města. Pokud to bude možné, místní spotřeba elektřiny by se měla přizpůsobit její aktuální výrobě. Například, elektromobily by se měly nabíjet pouze, když svítí slunce a pokud se bezpečnostní bateriová úložiště nepotřebují dobíjet.

Mikrosítě šité na míru krajině

Soběstačné mikrosítě  hrají z hlediska ekologie význačnou roli a vzájemně se od sebe liší. Jejich význam roste především na trzích s energiemi, kde roste podíl distribuovaných energetických systémů s obnovitelnými zdroji energie, ať již větrnými, solárními, vodními anebo využívajícími biomasu. Brooklynský projekt navazuje na projekt, který byl realizovaný v roce 2014 v jižním Bavorsku ve vesnici Wildpoldsried. Obě tyto sítě jsou vybaveny technickým řešením od společnosti Siemens, které zahrnuje řídicí systém, spínače, baterie a chytré měřiče.

Soběstačné mikrosítě hrají z hlediska ekologie význačnou roli a vzájemně se od sebe liší stejně jako divočina na Aljašce a okolí New Yorku.

Až přijde další hurikán

Decentralizované mikrosítě zásadně mění modely obchodování s energiemi – umožňují domácnostem prodávat malá množství zelené elektřiny bez účasti třetí strany. Ceny se mohou stanovovat na automatických aukcích, které budou určovat maximální ceny, jež jsou spotřebitelé ochotni zaplatit za kilowatthodinu.

Elektřina, kterou dodávají do brooklynské mikrosítě místní solární elektrárničky, není samozřejmě zdaleka jediná, kterou by její účastnici využívali. Domácnosti, které nemají svoji vlastní fotovoltaiku, jsou stále primárně zásobeny z nejbližší konvenční elektrárny. To, co tedy ve skutečnosti platí, jsou kredity podobné těm, jaké se platily dřív, pokud se domácnost přihlásila k odběru elektřiny z obnovitelných zdrojů. Rozdíl ale spočívá v tom, že zatímco dříve se tyto kredity platily distributorovi, nyní se platí přímo konkrétním dodavatelům – sousedům.

Tento model je bezesporu zcela unikátní. Spotřebitelé, kteří nakupují elektřinu z obnovitelných zdrojů, pomáhají financovat výrobu elektřiny z větrných parků, solárních či vodních elektráren nebo biomasy, která pochází i z velmi odlehlých lokalit. Naproti tomu v Brooklynu dostávají tyto peníze přímo místní lidé. Nicméně, peníze nejsou v tomto případě pro většinu účastníků tou hlavní motivací. Brooklynští obyvatelé chtějí být především připraveni na situaci, kdy by udeřil další hurikán, podobný tomu z roku 2012, a současně chtějí přispět k ochraně svého životního prostředí.

Lawrence Orsini, zakladatel a CEO startupu LO3 Energy, na střeše domu v Brooklynu, který je napojený na mikrosíť.

Energetika budoucnosti

Brooklynská mikrosíť je ideálním testovacím prostředím pro energetické blokové platformy, jejichž hlavním cílem je minimalizovat zranitelnost systému dodávek elektrické energie, která se plně projevila právě při hurikánu Sandy. Kromě toho výrazně podporuje současné trendy, kterými jsou využívání obnovitelných zdrojů a snižování nákladů na výrobu elektřiny. Mikrosíť je jádrem, které připravuje budoucnost energetiky, jež bude spočívat v síti vzájemně propojených energetických buněk.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již 130 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na www.siemens.cz.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete nawww.siemens.com.