Energetika, Smart Cities, Inovace | 21. 11. 2019

Bateriové úložiště Siestorage v C-Energy Planá zvítězilo v soutěži ČEEP

Zařízení SIESTORAGE v C-Energy Planá

Bateriové úložiště v C-Energy Planá, které využívá technologii Siemens Siestorage, má výkon 4 MW a garantovanou kapacitu 2,5 MWh po dobu 10 let a je tak největším bateriovým úložištěm v České republice. Tento týden projekt zvítězil v soutěži Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku 2018.

Cílem soutěže, jejíž 17. ročník právě proběhl, je prezentovat projekty, stavby, technologie a inovace zaměřené na zvýšení energetické účinnosti a dosažení úspor energie ČR. Cílem soutěže je propagovat projekty na zlepšení životního prostředí ve městech, obcích a aglomeracích ČR a podporovat zájem o studium technických oborů na univerzitách v ČR.

Společnost C-Energy Planá získala ocenění za projekt fotovoltaické elektrárny s akumulací, jehož součástí je dosud největší bateriové úložiště v ČR založené na technologii SIESTORAGE. Mezi jeho hlavní přínosy patří zvýšení kvality a spolehlivosti dodávek elektrické energie do lokální distribuční soustavy a schopnost zdroje a lokální distribuční soustavy provozu v ostrovním režimu. „Máme radost z pozornosti, kterou unikátní spojení bateriového úložiště s moderním energetickým zdrojem upoutalo. Věřím zároveň, že to není poslední technická finesa, kterou v Plané představujeme,“ uvedl Ivo Nejdl, jednatel společnosti C-Energy Planá.

„Řešení největšího bateriového úložiště v České republice je mimořádné nejen řadou zajímavých funkcionalit, ale také potenciálem snižovat emise a přispívat k ochraně životního prostředí. Věřím, že tento aspekt bude pro naše zákazníky hrát stále důležitější roli.“ doplnil Tomáš Hüner, ředitel Siemens Smart Infrastructure.  „V současnosti registrujeme zvýšený zájem právě o naše akumulační zařízení, což je důkazem jejich smysluplnosti v praxi,“ dodal Hüner.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com