Průmysl, Industry 4.0, Inovace | 19. 11. 2019

Autonomní vysokozdvižné vozíky spoléhají na výkonnou počítačovou technologii Siemens

Rodinná firma Movanis vyvíjí a prodává automaticky řízená vozidla (AVG), tedy autonomní vysokozdvižné vozíky.

Rodinná firma Movanis vyvíjí a prodává autonomní vysokozdvižné vozíky. Pro optimální navigaci a pohyb v terénu jsou vozíky vybaveny kamerami, skenery a senzory. Mimořádně rychlé a účinné zpracování dat a signálů je zabezpečeno díky řídicí a komunikační technologii průmyslových počítačů Siemens. Autonomní vysokozdvižné vozíky se uplatňují především v oblasti automatizované výroby a logistiky a zároveň jsou praktickým řešením v případě nedostatku řidičů.

„Kupujeme standardní modely od výrobců vysokozdvižných vozíků i z vlastní produkce a dodatečně je obohatíme o nejmodernější vybavení,“ vysvětluje generální ředitel Movanis Bart Clymans. Na vozíky jsou instalovány například laserové skenery, senzory či 3D kamery, které měří hloubku prostoru. Veškeré vybavení zachycuje okolní prostředí s mimořádnou přesností. Pro určení polohy jsou na vozíky používané venku umístěna GPS zařízení. Rychlé a spolehlivé zpracování všech snímaných dat zajišťuje mimořádně výkonný počítač. Společnost Movanis se po provedení rozsáhlých testů rozhodla pro průmyslové počítače Siemens s dvoujádrovými procesory. Autonomní vysokozdvižné vozíky jsou také vybaveny průmyslovými počítači Siemens a řídicí a komunikační technologií pro optimální zpracování dat a signálů ze zabudovaných kamer a skenerů.

Dva procesory zajistí optimální výkonost

Jeden procesor odpovídá za řízení polohy a pohybu a druhý sleduje bezpečnost provozu. Toto rozdělení neznamená jen rychlé zpracování dat, ale je i podmínkou udělení označení CE. Oba procesory se sledují i navzájem, aby zajistily spolehlivé fungování integrovaného bezpečnostního systému a nouzového zastavení. Průmyslové počítače 427E se obsluhují pomocí dotykových panelů Simatic.

Automatizace je zárukou spolehlivé výroby

Bezobslužné vozíky nejsou provozovány v kompletní izolaci od svého okolí. Naopak – neustále komunikují mezi sebou navzájem, s dispečinkem a výrobním zařízením. „Bezdrátovou komunikaci zajišťují moduly Siemens Scalance,“ vysvětluje ředitel společnosti Movanis Bart Clymans. Obsluha tak může vozík kdykoli lokalizovat, přijímá upozornění v případě zjištění závady nebo odesílat příkazy do zařízení. „Vozíkům mohou zasílat zprávy i další stroje, například když je balení připraveno k vyzvednutí z výroby.“ Autonomní vysokozdvižné vozíky Movanis nabízejí zákazníkům bezpočet výhod v oblasti automatizované výroby a logistiky, ale mohou i nahradit nedostatek pracovních sil a zachovat tak plynulost celého provozu a výroby.

Průmyslové počítače se obsluhují pomocí dotykových panelů Simatic. Bezobslužné vozíky využívají moduly Scalance k nepřetržité komunikaci mezi sebou navzájem, s dispečinkem a výrobním zařízením. Autonomní vysokozdvižné vozíky Movanis nabízejí zákazníkům bezpočet výhod v oblasti automatizované výroby a logistiky, ale mohou i nahradit nedostatek pracovních sil.

Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice a již více než 125 let je nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou inovativních technologií. Se svými více než 12 000 zaměstnanci se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Portfolio Siemens zahrnuje produkty a  řešení pro oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci ve zpracovatelském a výrobním průmyslu. Odděleně vedené společnosti Siemens Mobility a Siemens Healthineers působí na trhu kolejové dopravy a zdravotnických technologií. Český Siemens je průkopníkem v oblasti průmyslové digitalizace, automatizace a inteligentní infrastruktury, v jejichž rámci přináší zákazníkům komplexní digitální produkty a služby. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního technologického koncernu Siemens AG, který je již více než 170 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu a spolehlivost. Siemens působí po celém světě a zaměřuje se na oblast výroby a distribuce elektrické energie, inteligentní infrastrukturu budov, distribuované energetické systémy a automatizaci a digitalizaci v zpracovatelském a výrobním průmyslu. Prostřednictvím odděleně vedené společnosti Siemens Mobility, která je předním dodavatelem řešení pro kolejovou a silniční dopravu, Siemens určuje trendy na trhu osobní a nákladní dopravy. V rámci majoritního podílu ve veřejně obchodovaných firmách Siemens Healthineers AG a Siemens Gamesa Renewable Energy je Siemens předním světovým dodavatelem zdravotnických technologií a medicínských digitálních služeb, stejně jako ekologicky šetrných řešení pro výrobu větrné energie na pevnině i na moři.  Ve fiskálním roce 2019, který skončil 30. září 2019, dosáhl Siemens tržeb ve výši 86,8 miliard EUR a čistého příjmu ve výši 5,6 miliard EUR. Na konci září 2019 měla společnost po celém světě zhruba 385 000 zaměstnanců. Více informací naleznete na http://www.siemens.com