Celofiremní, Průmysl, Industry 4.0 | 10. 05. 2017

Siemens zahajuje výrobu nových digitalizovaných motorů Simotics SD ve Frenštátě pod Radhoštěm

Elektromotor Simotics SD 1LE5

Výrobní závod Siemens Elektromotory Frenštát rozšiřuje své výrobní kapacity o nové digitalizované motory Simotics SD. Ty jsou určeny pro těžký provoz (Severe Duty) např. v petrochemickém či obecném zpracovatelském průmyslu a nabízejí komplexní řešení pro digitalizaci v oblasti technologie pohonů. Díky konceptu „chytrého motoru“ lze data z motoru snadno analyzovat prostřednictvím cloudu a DataMatrix kód umožňuje motor jednoduše identifikovat např. pomocí chytrých zařízení. Závod Siemens Elektromotory Frenštát začal vyrábět motory Simotics SD, konkrétně řadu 1LE5 v osové výšce 315 a 355mm, v dubnu a dodávat je bude zákazníkům do celého světa.

Závod Siemens Elektromotory Frenštát má již sedmdesátiletou tradici a nyní přecházíme do éry tzv. Smart factory. Nejen, že nově uvádíme na trh smart motor Simotics SD 1LE5, ale zahajujeme i spuštění nové montážní linky na motory 1LE5 a 1PH8. Pro výrobu těchto motorů aktuálně nabíráme až sto nových pracovníků. Celkově pak do našeho závodu hledáme až 200 zaměstnanců, kteří se budou kromě manuálních profesí věnovat i výzkumu a vývoji či podpoře prodeje a výroby,“ uvádí ředitel závodu Siemens Elektromotory Frenštát, Roman Valný.

O motorech Simotics SD

Nejnovější generace motorů Simotics SD určených pro těžký provoz (Severe Duty) nabízí komplexní řešení pro digitalizaci v oblasti technologie pohonů. Nový design vychází z robustního a kompaktního litinového provedení nízkonapěťového motoru. Koncept vysoké energetické účinnosti by měl zákazníkům i uživatelům zajistit trvalou konkurenční výhodu. Díky mimořádné odolnosti jsou nízkonapěťové motory Simotics SD vhodné pro použití v náročných prostředích, např. s vysokou prašností, silnými vibracemi či v agresivním prostředí. I proto jsou ideálním pomocníkem v petrochemickém průmyslu nebo obecném zpracovatelském průmyslu.

Nové kompaktní motory Simotics SD nejsou nikterak náročné na prostor a jsou nabízeny v osových výškách 315mm a 355mm. Nový design s výjimečným systémem odvádění tepla splňuje ty nejpřísnější požadavky na účinnost ve třídách IE3, IE4 a IES2. Nový koncept flexibilních svorkovnic umožňuje jednoduchou montáž na libovolné místo. Siemens nabízí značně výhodné dodací podmínky – lhůty dodání jsou od 15 do 20 pracovních dnů.

Nový koncept tzv. „chytrého motoru“ (Smart Motor Concept) v budoucnu umožní jednoduchou analýzu stavových dat motoru v prostředí cloudu MindSphere. Komponenty pohonů jsou v závislosti na délce provozu a zatížení vystaveny různé úrovni opotřebení a neustálému obrušování. Tato zátěž může být často a dlouho okem zcela nepostřehnutelná, ovšem může způsobovat výpadky a neplánované odstávky, a tedy i nevyčíslitelné finanční škody.

S konceptem Smart Motor Concept a systémem MindSphere je možné získat přístup k příslušným údajům o motoru odkudkoli na světě. Transparentnost, kterou tato technologie nabízí, zvyšuje produktivitu v rámci celého procesu, například v podobě vyšší dostupnosti, lepší výkonnosti a optimalizovaného servisu.

DataMatrix kód jako standardní součást motoru umožňuje strojově čitelnou identifikaci motoru a – například pomocí chytrého zařízení – i rychlý přístup k informacím o motoru, jako je elektronický výkonnostní štítek. Poskytuje tak řadu dalších výhod včetně jednoduššího uvedení do provozu a objednávání náhradních dílů. Využití digitálního dvojčete dále nabízí mnoho cenných pomůcek, např. dvojrozměrné výkresy či trojrozměrné modely.

Siemens, s.r.o., Communications

Sledujte naše novinky na Twitteru: www.twitter.com/SiemensCzech
Pripojte se k nám na Facebooku: www.facebook.com/SiemensCZ